Persoonlijkheidsstoornissen
Persoonlijkheidsstoornissen kenmerken zich door gedragingen en emoties die duidelijk afwijken van die van gezonde personen. Er zijn veel theorieën over wat persoonlijkheidsstoornissen eigenlijk zijn, welke kenmerken ze hebben en waardoor ze worden veroorzaakt.
Drie clusters van persoonlijkheidsstoornissen
In totaal zijn er tien persoonlijkheidsstoornissen, onderverdeeld in drie clusters.
- Cluster A: de vreemde en excentrieke persoonlijkheidsstoornissen. Dit type stoornissen kenmerkt zich door beperkingen in de sociale interactie en soms ook door vreemde zintuiglijke ervaringen en overtuigingen.
- Cluster B: de dramatische en emotionele persoonlijkheidsstoornissen. Dit type stoornissen kenmerkt zich door impulsiviteit in stemming en gedrag, egocentrisme en een neiging tot prikkelhonger.
- Cluster C: de angstige persoonlijkheidsstoornissen. Dit type stoornissen kenmerkt zich door bijvoorbeeld sociale angst, verlatingsangst, faalangst en perfectionisme.
Psychoses en psychiatrische aandoeningen
Persoonlijkheidsstoornissen zijn geen psychotische ziekten. Schizofrenie is bijvoorbeeld geen persoonlijkheidsstoornis, maar een complexe psychiatrische ziekte met ernstige psychische en sociale gevolgen.
Diagnose van een persoonlijkheidsstoornis
In sommige gevallen wordt de diagnose van persoonlijkheidsstoornis pas gesteld boven de leeftijd van 18 jaar, omdat kinderen zich tijdens de puberteit nog ontwikkelen. Na het stellen van de diagnose volgt een voorschrift voor behandeling en medicatie. Dit betekent niet dat een persoonlijkheidsstoornis te genezen is; het is alleen mogelijk om de symptomen te behandelen.
Psychotherapeutische behandeling
Soms helpen anti-psychotische medicijnen tegen symptomen van bepaalde persoonlijkheidsstoornissen. Meestal worden patiënten daarnaast ook behandeld door een psychiater. Soms gaat het om groepstherapie en soms om individuele therapie. De manier van behandelen hangt natuurlijk af van de persoonlijkheidsstoornis van je kind en de specifieke oorzaken en kenmerken daarvan.