Autisme

Ieder kind gedraagt zich anders en maakt op een andere manier contact. Sommige kinderen hebben moeite met contact maken en communiceren. Dit kunnen tekenen zijn van autisme.

Wat is autisme?

Autisme is een ontwikkelingsstoornis. Dit betekent dat de ontwikkeling van kinderen met autisme anders verloopt. Kinderen met autisme vinden het vaak moeilijk om contact te maken en te communiceren. Voor hen is het lastig om informatie te verwerken. Hierdoor kunnen zij boos worden of zich juist terugtrekken.

Autismespectrumstoornis (ASS)

Tegenwoordig wordt autisme gezien als één stoornis (autismespectrumstoornis of ASS), met ernstige of minder ernstige kenmerken. Voorheen sprak men nog van verschillende autismespectrumstoornissen, zoals klassiek autisme, Asperger of PDD-NOS. Deze oude namen kun je nog tegenkomen, bijvoorbeeld in gesprek met andere ouders, leerkrachten of dokters. Kijk voor meer uitleg op Autisme.nl.

Moeite met contact maken

Sommige jongeren met autisme vinden het moeilijk om contact te maken. Dit kun je merken als je kind

  • weinig gezichtsuitdrukkingen laat zien;
  • weinig oogcontact maakt;
  • minder snel troost bij anderen zoekt;
  • niet graag omgaat met leeftijdgenoten of niet goed weet hoe;
  • angstig is in onbekende situaties of bij mensen is die je kind niet kent;
  • er slecht tegen kan als dingen anders gaan dan gedacht of gepland;
  • grapjes heel letterlijk opvat en het moeilijk vindt om de fantasie te gebruiken.

Andere kenmerken van autisme

  • Er zijn ook kinderen die juist wel contact maken, maar dit op een onhandig manier doen. Zij voelen bijvoorbeeld niet aan dat de ander ook iets wil vertellen.
  • Jongeren met autisme kunnen gefixeerd zijn op één onderwerp en sommige jongeren doen bepaalde activiteiten steeds opnieuw.
  • Als je kind te veel prikkels krijgt, kan dat stress en angst veroorzaken. Hierdoor kunnen jongeren boos worden of zich juist terugtrekken.
  • Bij kinderen met autisme is de kalenderleeftijd niet hetzelfde als de ontwikkelingsleeftijd. Op sommige vlakken kunnen kinderen jonger overkomen dan ze in werkelijkheid zijn.

Heeft je kind autisme?

Vind je dat je kind zich anders gedraagt dan andere kinderen? Maakt het bijvoorbeeld moeilijk vrienden of kan het de klasgenoten moeilijk bijhouden? Dan is het goed om dit te bespreken met de jeugdgezondheidszorg of je huisarts. Zij kunnen je kind als dit nodig is doorverwijzen naar een specialist.

Schakel op tijd hulp in

Blijf niet met je zorgen rondlopen. Als je kind autisme heeft, is het belangrijk dat je kind en jullie gezin goede ondersteuning krijgen. Hoe eerder het bekend is, hoe sneller met deze ondersteuning gestart kan worden.

Wil je meer weten?

Kijk voor meer informatie op de site van de Nederlandse Vereniging voor Autisme op Autisme.nl.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 038 - 799 9008 of neem online contact op