Uitstapjes

Wanneer jullie met het gezin een uitstapje maken, wil je natuurlijk het liefst dat dit voor iedereen in het gezin leuk en ontspannend is.

Een oppas mee

Het kan helpen als je een oppas meeneemt. De oppas kan dan helpen bij de zorg voor jullie kind. Of juist bij het doen van activiteiten met broers en zussen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een vrijwilligerscentrale bij jou in de buurt inschakelen. Of misschien is er iemand in jullie omgeving die hierbij kan en wil ondersteunen? De jeugdgezondheidszorg kan ook kijken of er professionele en/of medische inzet en begeleiding nodig en mogelijk is.

Rolstoeltoegankelijkheid

Helaas zijn lang niet alle plekken in Nederland goed rolstoeltoegankelijk. Zit jouw kind in een rolstoel? Dan kun je van tevoren op internet te kijken of navragen of de rolstoel op deze plek geen problemen oplevert. Sommige 'dagje-uit' websites hebben een aanvink-mogelijkheid voor rolstoeltoegankelijkheid. Kijk bijvoorbeeld eens op Dagjeweg.nl. Op Natuurmonumenten.nl vind je rolstoelvriendelijke wandeltochten.

Het openbaar vervoer

In principe zijn alle bussen en metro's in Nederland toegankelijk voor rolstoelen. Bussen hebben een speciale rolstoelplek in het midden van de bus. De buschauffeur kan de bus tot aan de stoeprand verlagen of een rolstoelplank uitklappen. Niet alle trams zijn rolstoeltoegankelijk. Bij sommige tramhaltes is er een te groot hoog-laag verschil om veilig uit te kunnen stappen. Op de website van de vervoerder staat vaak een overzicht van de rolstoeltoegankelijkheid van tramhaltes of lijnen.

Als begeleider van je kind in het OV, kun je een OV-begeleiderskaart aanvragen. Lees meer over de begeleiderskaart op NS.nl.

Taxivervoer

De gemeente geeft voor zorgintensieve kinderen in veel gevallen een extra vergoeding voor taxivervoer. Als het onmogelijk is om met het openbaar vervoer te reizen kan er soms ook een speciale taxidienst ingezet worden. Meestal is dit groepsvervoer. Dan reis je samen met anderen naar een bestemming. De gemeente kan hier een eigen bijdrage voor rekenen. Meer informatie hierover kun je opvragen bij de jeugdgezondheidszorg.

Medische begeleiding

Een (wijk)verpleegkundige kan je informatie geven over het doen van uitstapjes wanneer je kind medische zorg nodig heeft. Denk aan het hebben van een infuus, het toedienen van sondevoeding, of prikken bij diabetes. Wanneer je kind om medische redenen niet lang kan zitten, kan er bij een uitje ook een speciale ligtaxi worden ingezet.

Bijzondere uitstapjes

Er zijn in Nederland allerlei organisaties die speciale uitstapjes organiseren. Soms zijn deze helemaal gratis en soms kunnen ze (deels) uit het zorgbudget worden betaald. Voorbeelden van organisaties die in sommige gevallen, kosteloos bijzondere uitstapjes bieden zijn Makeawishnederland.org en Stichting Opkikker.nl. Bij Stichtinghoogvliegers.nl mogen zieke of gehandicapte kinderen (6 t/m 17 jaar) zelf een vliegtuig besturen.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 038 - 799 9008 of neem online contact op