Kind van een spermadonor

Als ouder van een donorkind vind je het misschien moeilijk om daar over te praten met je kind. Toch is het heel belangrijk om dat wel te doen.

Open over donorschap

Vragen over wie je bent en waar je vandaan komt, zijn belangrijke vragen voor ieder mens. Ook voor je kind. Het is dus belangrijk om hier open over te zijn. Als je vragen over de afstamming van je kind niet beantwoordt, kan dat negatieve gevolgen hebben. Bijvoorbeeld voor het zelfbeeld en het welzijn van je kind.

Hoe en wanneer vertel je het?

Je vraagt je misschien af hoe en wanneer je het moet vertellen aan je kind. Hoe je het vertelt aan je kind is voor iedereen anders. Het hangt van de leeftijd van je kind af, welke woorden je gebruikt en hoeveel informatie je geeft.

Wil je aan je kind vertellen hoe het is gegaan? Vertel dit dan nooit in één keer. Het is altijd een proces. Het is belangrijk dat je het vertelt op een manier die past bij de leeftijd en ontwikkeling van je kind. Ouders die er mee beginnen als hun kind nog jong is, kunnen er in de loop van de tijd steeds een beetje informatie aan toevoegen die past bij de leeftijd van hun kind.

Spermadonor vinden

Ieder kind is anders en de reacties van kinderen verschillen dus ook. Als je kind een bepaalde leeftijd heeft, kan het zich gaan afvragen wie de donor is en of er misschien nog halfbroers of halfzussen zijn. Wil je kind op zoek naar de biologische familie? Of wil het graag gevonden worden? Dan zijn er verschillende mogelijkheden.

Voor 2004 geboren

Spermadonatie gebeurde voor 2004 bijna altijd anoniem. Om deze reden zijn er uit die tijd weinig donorgegevens bekend. Op Fiom.nl kan jouw kind zich inschrijven voor de Fiom KID-DNA Databank. Dit kan vanaf 12 jaar en kan alleen resultaat opleveren als de donatie in een Nederlandse kliniek heeft plaatsgevonden. In een aantal gevallen wordt er een match aangetoond tussen donorkinderen onderling (halfbroers en -zussen).

Als jouw kind tussen de 12 en 15 jaar is, heeft het toestemming nodig van een ouder en kan het alleen de fysieke en sociale gegevens opvragen, zoals de haarkleur of het soort werk dat de donor doet. Als je kind 16 jaar of ouder is, kan het zich zelf inschrijven en kan het in contact komen met de donor of halbroer en/of -zus. Ook als je na 2004 geboren bent kan je kind zich inschrijven bij deze databank.

Na 2004 geboren

Van donorkinderen die na 2004 zijn geboren, is de informatie geregistreerd bij de Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting (SDKB). Als je kind 16 jaar of ouder is, kan jouw kind het donorpaspoort en de persoonsgegevens van de donor opvragen.

Als je kind tussen 12 en 15 jaar is, kan het alleen de lichamelijke kenmerken en de sociale gegevens opvragen, zoals de haarkleur of het soort werk dat de donor doet. Als je kind onder de 12 jaar is, kun je als ouder gegevens over de donor opvragen.

Op zoek naar andere biologische familie

Wil je kind op zoek gaan naar halfbroers, halfzussen of andere biologische familie? Dat kan via internationale DNA-databanken. Meer informatie hierover vind je op de website Fiom.nl.

Als je kind staat ingeschreven bij een internationale DNA-databank, kan het gematcht worden met alle soorten biologische familieleden.

Meer informatie

Heb je behoefte aan meer informatie? Kijk dan op Fiom.nl of Donorconceptie.nl.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 038 - 799 9008 of neem online contact op