Alcohol en groepsdruk

Alcohol heeft positieve kanten: het is lekker, je kunt het gevoel hebben dat je erbij hoort en je kunt er ontspannen van worden. Aan de andere kant heeft alcohol ook negatieve kanten: het is ongezond, je kunt er riskant gedrag van gaan vertonen en er is een risico op verslaving. Jongvolwassenen moeten leren om eigen keuzes te maken en zich te verweren tegen de druk uit een vriendenkring.

Weerbaarheid tegen groepsdruk

Ook jongvolwassenen kun je helpen hun eigen keuzes te maken. Als ze leren zelf keuzes te maken waar ze achter staan, zullen ze zich niet zo makkelijk laten beïnvloeden door anderen.

Je kunt het beste op een open manier een gesprek aangaan over alcohol. Leg niet je eigen mening op, maar vraag je kind dingen waardoor het aan het denken wordt gezet. Vragen die je kunt stellen zijn bijvoorbeeld:

  • 'Is alcohol belangrijk binnen jouw vriendenkring?' of
  • 'Drink je ook wel eens terwijl je dat eigenlijk niet wilt? En waarom doe je dat dan?
  • Zijn er ook mensen die niet drinken en hoe wordt daarop gereageerd?'

Hiermee laat je blijken dat je je kind serieus neemt als gesprekspartner. Als dit gesprek goed verloopt zegt je kind misschien dat het wel eens drinkt of andere dingen doet waar het niet achter staat. Vraag eens of je kind dit zou willen veranderen en of het fijn is als jij hierover meedenkt.

Kijk op Alcoholinfo.nl en Helderopvoeden.nl voor tips over hoe je het gesprek kunt aangaan met je kind.

Fiona over groepsdruk
In dit filmpje vertelt Fiona over groepsdruk bij jongeren.
Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 038 - 799 9008 of neem online contact op