Geen vrienden

Als je gaat verhuizen, of als je kind naar een nieuwe sportclub gaat, leert het nieuwe kinderen kennen. Dat is meestal heel spannend. Het kan even duren voordat je kind nieuwe vrienden heeft gemaakt.

Weinig vrienden

Niet ieder kind beleeft vriendschap hetzelfde. Het ene kind wisselt voortdurend van vriendjes, terwijl het andere kind maar één beste vriend of twee hartsvriendinnen heeft. Dat heeft meestal te maken met het karakter. Als ouder kun je proberen je kind daarin te steunen en bepaalde vriendschappen stimuleren, maar vriendschap laat zich niet dwingen.

Tips

  • Sommige kinderen kunnen moeilijk vrienden maken doordat ze er heel anders uitzien dan andere kinderen. Ze hebben een bril of rood haar, andere kleren of een ander kapsel dan de rest, of ze zijn wat dikker. Heeft je kind daar last van? Bekijk dan samen wat je daaraan kunt doen. Koop bijvoorbeeld een heel mooie bril, laat een leuk kapsel knippen of maak een plan om iets aan het overgewicht te doen.
  • Kinderen kunnen onhandig zijn in hun contact met anderen. Ze zijn te wild, te druk of plagen te veel. Daardoor willen andere kinderen liever niet met hen spelen. Praat daarover met je kind, en oefen samen hoe dat anders kan.
  • Je kind kan ook lid worden van een sportclub. Bij sporten leert je kind met andere kinderen om te gaan. Contact maken is dan misschien gemakkelijker dan op school.
  • Is je kind te verlegen om contact te maken? Help het dan door speelafspraken te maken. Zo kan je kind thuis aan andere kinderen wennen en vriendjes met ze worden. Dan gaat het in de klas ook beter.
  • Het kan helpen om je kind bijvoorbeeld een cursus sociale vaardigheden of een assertiviteitscursus te laten doen.
  • Het zou kunnen dat je kind weinig vriendjes heeft doordat het buitengesloten of gepest wordt. In dat geval is het goed om zo snel mogelijk in te grijpen.

Vriendschap beëindigen

Behalve vrienden maken, kan je kind ook vriendschappen beëindigen, bijvoorbeeld door ruzie. Je kind kan ook zelf aan de kant gezet worden! Kinderen gaan daar vaak heel makkelijk mee om. Als je je zorgen maakt, kun je er eens met je kind over praten. Meestal kom je er dan snel achter of er echt iets aan de hand is of niet.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 038 - 799 9008 of neem online contact op