Wereldnieuws

Kinderen zien in de media beelden van oorlog, rampen, en geweld. Vermijd het onderwerp niet en praat over wat je kind hoort en ziet.

Rusland en Oekraïne zijn in oorlog. Grote kans dat je kind hier iets over opvangt in de klas, op televisie of op social media. Belangrijk is om erover te praten met je kind. Stel vragen en luister naar je kind. Op NJI.nl vind je tips die je bij zo'n gesprek kunnen helpen.

Beelden van rampen en geweld

Ieder kind reageert anders op het zien van deze beelden. Sommigen schrikken en kunnen bang zijn, nachtmerries krijgen of 's nachts vaker wakker worden. Terwijl anderen beseffen dat het ver van hun huis afspeelt en dat zij niet bang hoeven zijn.

Wat begrijpt een zesjarige?

Kinderen van ongeveer 6 tot 8 jaar krijgen veel informatie van vrienden en vriendinnen uit hun omgeving en op school. Praat samen over wat je kind zag of hoorde en leg de situatie uit. Als je kind schrikt, stel het dan gerust. Vertel je kind dat de oorlog ver weg is en dat de kans heel klein is dat het hier ook gebeurt. Als je zelf geschokt of verdrietig reageert, kan je kind in de war raken.

Wat begrijpt een achtjarige?

Kinderen van ongeveer 8 tot 12 jaar denken zelf na over wat ze zien en horen en gaan vragen stellen. Neem deze vragen serieus. Als je niet zeker weet hoe je met je kind over het nieuws kunt praten, download dan de brochure 'Kinderen en terreur op sociale media' van 'Mijn kind online' op Kennisnet.nl.

Samen met je kind nieuws kijken

Het jeugdjournaal is voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar en kun je samen bekijken. Je kunt de uitzending ook eerst zelf bekijken op Jeugdjournaal.nl om te zien of het past bij je kind. Kinderen vanaf ongeveer 7 jaar kunnen de kinderkrant Kidsweek lezen op Kidsweek.nl.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 038 - 799 9008 of neem online contact op