Gordelroos
Gordelroos is een huiduitslag, die veroorzaakt wordt door het waterpokkenvirus (herpes zoster). Jaren nadat je waterpokken hebt gehad, wordt het virus in het lichaam weer actief. Gordelroos kan besmettelijk zijn.
Gordelroos of waterpokken tijdens de zwangerschap?
Een moeder met gordelroos tijdens de zwangerschap vormt geen gevaar voor de baby. De baby is dan juist voorlopig goed beschermd tegen waterpokken, door de antistoffen, die je meegeeft!
Als je als aanstaande moeder laat in de de zwangerschap waterpokken had, krijgt je baby in de baarmoeder al waterpokken. Dat kan gevaarlijk zijn voor de baby.
Als je baby in de baarmoeder al in contact is gekomen met het herpes zostervirus, krijgt je kind in de eerste twee jaar meestal gordelroos. Maak je niet ongerust, het wil niet zeggen dat er iets mis is met de immuniteit.
Hoe ontstaat gordelroos?
Als je kind de waterpokken heeft gehad, is dat virus niet helemaal opgeruimd. Het blijft sluimeren in zenuwen en zenuwknopen. Soms wordt het virus later weer actief. Knderen die in hun eerste jaar waterpokken hebben gehad, krijgen soms al jong gordelroos. Het is niet helemaal duidelijk waarom het virus weer actief wordt. Misschien speelt een verminderde weerstand een rol. Je kunt vaker gordelroos krijgen.
Symptomen van gordelroos
- De met vocht gevulde blaasjes van gordelroos en rode vlekjes liggen in groepjes bij elkaar. De huid onder zo'n groepje wordt verzorgd door één zenuw, waar het virus na de waterpokken in is achtergebleven .
- Het is opvallend dat de blaasjes zich op één lichaamshelft bevinden. Er zit geen enkel blaasje aan de andere kant.
- Omdat de blaasjes vaak rond het middel zitten, als deel van een gordel, noemen we het gordelroos. Maar het kan ook in het gezicht of op andere plaatsen zitten.
- Na verloop van tijd drogen de blaasjes in. Dan kun je de korstjes voorzichtig van de huid af wassen en geneest de huid.
- Kinderen hebben weinig last van gordelroos. Oudere mensen hebben vaak behoorlijk pijn in het gebied van de blaasjes. Zij kunnen er ook grieperig of koortsig van worden.
Wat kun je doen tegen gordelroos?
In de meeste gevallen gaat gordelroos vanzelf weer over. Er kunnen soms bepaalde complicaties optreden. Als de gordelroos bijvoorbeeld in het gezicht zit, kunnen de ogen of de oren aangetast worden. Het is belangrijk om dan langs de huisarts te gaan. Ook wanneer de klachten ernstig zijn of wanneer het toch pijnlijk is, kun je de huisarts raadplegen.
Besmettelijk
De blaasjes zijn besmettelijk zolang ze nog niet zijn ingedroogd. Tot die tijd kunnen ze een ander kind besmetten, dat dan waterpokken krijgt. Geen gordelroos, want dat ontstaat alleen doordat het virus in het eigen lichaam wordt geactiveerd.
Wil je meer informatie?
Op de website Huidhuis.nl vind je meer informatie over gordelroos en ook informatie over andere huidaandoeningen.