Baby in bad

Als je je baby in bad doet, heb je even heerlijk te tijd om hem alle aandacht te geven en even gezellig tegen hem te praten of ondertussen een liedje te zingen. Zo bouw je een goede band op met je kind.

Moeten baby's elke dag in bad?

Het is niet nodig om je baby elke dag in bad te doen of om elke dag de haartjes te wassen. Je kunt je baby ook wassen met een washandje. Gebruik niet te veel zeep en shampoo. Er is speciale shampoo die niet in de oogjes prikt.

Je kraamverzorgende kan je voordoen hoe je je baby in bad doet. Dan hoef je niet alles zelf te ontdekken.

Let goed op als je kind in bad zit!

Zorg dat je alles wat je nodig hebt van tevoren binnen handbereik klaar hebt gelegd. Houd je kind altijd goed in de gaten, of het nu in bad zit of in een bademmer! Zorg dat je je kind steeds kunt zien en binnen handbereik hebt. Laat het nooit alleen, ook niet heel eventjes. Loop ook niet naar de kamer ernaast en laat de deurbel gewoon rinkelen. Een jong kind kan namelijk al in een paar centimeter water verdrinken. Ook als een ouder broertje of zusje oplet, is je baby niet veilig.

Veilig badderen

  • Het is prettig als het in de kamer waar je je baby in bad doet lekker warm is. Sluit alle ramen en deuren om tocht te voorkomen en zorg ervoor dat het zo'n 20 tot 24 graden is in de kamer.
  • Zet de badstandaard op een stevige, horizontale en droge ondergrond. Klap hem helemaal uit voordat je je baby in bad doet.
  • Je kunt ook een speciale bademmer gebruiken. Deze bademmers, of tummy tubs, zijn geschikt voor baby's tot ongeveer 6 maanden. De emmer kan eventueel op een standaard worden geplaatst.
  • Je kunt een antislipmatje of antislip stickers aanschaffen om te voorkomen dat je kind in bad uitglijdt.
  • Gebruik liever geen badzitje. Wil je dit wel, dan is het belangrijkste advies: blijf altijd bij je kind, ook als het in een badzitje zit!
  • Als je kind in het grote bad zit, kan het tegen de kraan aan stoten en zich bezeren. Hiervoor zijn zogenaamde kraanbeschermers te koop, die je over de kraan kunt schuiven.

Temperatuur van het badwater

Controleer de temperatuur van het badwater voordat je je baby erin doet. Het water mag niet kouder zijn dan 36 graden en niet warmer dan 38 graden. Je kunt het best eerst het badje vullen met koud water en daarna warm water toevoegen. Meng het water met de hand zodat het overal dezelfde temperatuur heeft. Check altijd de temperatuur nog even met je elleboog of met een badthermometer. Dit kan brandwonden voorkomen.

Thermostaatkraan of gewone kraan

Een thermostaatkraan is voor jonge kinderen veiliger dan een gewone kraan, aangezien de kans dat hier heel heet water uitkomt, erg klein is. Zorg er toch voor dat je kind nooit bij de kraan kan komen, want ook een thermostaatkraan kan aan de buitenkant heet worden!

Huidverzorging

Voor het afdrogen gebruik je een zachte hydrofielluier van katoen. Het is belangrijk dat je alle huidplooien goed droogmaakt, bijvoorbeeld in de hals, de ellebogen, tussen de benen en in de knieholtes. Deze plekjes raken bij baby's snel geïrriteerd. Je kunt de huid verzorgen met vaseline of een vette crème. Gebruik het liefst neutrale producten zonder parfum.

Na het afdrogen kun je je baby masseren, bijvoorbeeld met de Shantala-techniek. Dit helpt om de band met je baby te versterken.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 038 - 799 9008 of neem online contact op