De pil

Een van de bekendste en meest betrouwbare anticonceptiemiddelen is de pil. De pil beschermt tegen zwangerschap, maar niet tegen soa's. Gebruik daarom ook altijd een condoom.

Hoe werkt de pil?

De pil geeft een bepaalde hoeveelheid hormonen af en beschermt je bij goed gebruik tegen zwangerschap. De meeste pillen zijn combinatiepillen en bevatten de hormonen oestrogeen en progesteron.

Slik elke dag één pil

De pil zit meestal verpakt in een strip van 21 stuks. Je slikt dagelijks op hetzelfde tijdstip één pil. Wanneer je de 21 pillen hebt ingenomen, slik je maximaal 7 dagen geen pil. Dit heet de stopweek en in deze week wordt je ongesteld. Ook tijdens de stopweek ben je beschermd tegen zwangerschap.

Waar kan ik de pil kopen?

De pil wordt gemaakt in veel verschillende sterktes. Daarom is de pil alleen verkrijgbaar met een recept. Het eerste recept voor de pil krijg je bij je huisarts of bij het Sense-spreekuur bij jou in de buurt. Herhaalrecepten kun je gewoon via de apotheek krijgen.

Wat is Double Dutch?

Double Dutch betekent dat een meisje een anticonceptiemiddel gebruikt - zoals de pil - en de jongen een condoom. Dan ben je én beschermd tegen soa's én tegen zwangerschap.

Andere middelen dan de pil

Je hoeft niet per se de pil te gebruiken als voorbehoedsmiddel. Er zijn ook andere methoden om een zwangerschap te voorkomen: het spiraaltje, de anticonceptiering, het hormoonstaafje, de prikpil en de hormoonpleister. Je huisarts kan je helpen bij je keuze. Kijk ook op Anticonceptievoorjou.nl voor meer informatie.

Ik ben de pil vergeten! Wat nu?

Als je de pil gebruikt en deze vergeet te slikken, lees dan de bijsluiter goed door. Daar staat in wat je moet doen. Als je vragen hebt of het niet begrijpt, neem dan contact op met Sense of je huisarts.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 038 - 799 9008 of neem online contact op