Met je ouders over seks praten

In de puberteit verandert er van alles. Je lichaam verandert, je hormonen slaan op hol en je krijgt te maken met gevoelens die je misschien nog niet eerder hebt gevoeld. Het is fijn als je daar al iets over weet, voordat het zo ver is. Meestal krijg je seksuele voorlichting op school. Ook hoor je van alles via je vrienden en misschien zoek je naar informatie op internet. Maar het is belangrijk om er ook met je ouders over te praten.

Goede informatie

Op school is er meestal wel aandacht voor seksuele voorlichting. Vaak krijg je de eerste lessen op de basisschool. Op het voortgezet onderwijs krijg je nog meer informatie. Maar de informatie die je op school krijgt is meestal vrij algemeen. Daardoor kan het zijn dat je toch nog met vragen blijft rondlopen. Bijvoorbeeld als je valt op iemand van hetzelfde geslacht.

De meeste jongeren krijgen ook informatie over seksualiteit via vrienden, vriendinnen en de media. Maar die informatie klopt niet altijd. Je kunt er ook een verkeerd beeld van seksualiteit door krijgen. Daarom is het belangrijk dat je ook met je ouders over dit onderwerp praat. Zij kennen jou het beste en kunnen het gesprek daarop afstemmen.

Ongemakkelijk

Veel jongeren vinden het erg ongemakkelijk om met hun ouders over seksualiteit te praten. Misschien denk je wel: 'Moet dat!?'. Als puber praat je er misschien liever helemaal niet over met je ouders. Misschien durf je het ook niet. Toch is het goed om er wel met je ouders over te praten, want soms weet je niet alles en blijf je onnodig met allerlei vragen rondlopen. Jouw ouders kunnen deze vragen samen met jou beantwoorden.

Gesprek met je ouders is normaal

Het is heel normaal om met je ouders over seks en bijbehorende onderwerpen te praten. Bijna iedereen maakt zo'n gesprek ooit mee. Het is de verantwoordelijkheid van ouders om met hun kind over seksualiteit te praten.

Het is fijn als je er gewoon over kan praten met je ouders, bijvoorbeeld ook over het plezier van seks. De meeste jongeren zijn achteraf blij dat ze er met hun ouders over hebben gepraat. Ook als je later nog vragen hebt. Het maakt het makkelijker om je vragen gewoon te stellen. En sommige dingen hoor je nu eenmaal niet op school, maar wel van je ouders.

Tips

Jongeren geven elkaar de volgende tips:

  • Praat! Draai er niet omheen, maak je vragen bespreekbaar.
  • Het is belangrijk om goede voorlichting te krijgen. Je kunt dus maar beter accepteren dat het moet gebeuren.
  • Je ouders vinden het echt niet gek als je een vraag over dat onderwerp stelt. Ze zijn waarschijnlijk alleen maar blij dat je er niet mee blijft rondlopen.
  • Sommige ouders vinden het moeilijk om met hun kind over seksualiteit te praten. Als jij laat merken dat je het niet vreemd vindt om met je ouders hierover te praten, wordt het gesprek vaak makkelijker.
  • Misschien vind je het prettig als je ouders je een boekje geven over seksualiteit, waar je dan later met je ouders over kunt praten.
  • Geef duidelijk je grenzen aan in het gesprek.
  • Vind je het vervelend om met allebei je ouders over seksualiteit te praten? Praat dan met één van je ouders.
  • Als je het gesprek met je ouders echt niet ziet zitten, zeg dat dan eerlijk. Maar zoek wel iemand anders om erover te praten. Of kijk op een betrouwbare website zoals sense.info.nl.
Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 038 - 799 9008 of neem online contact op