Onzeker

Onzeker zijn is heel vervelend. Het kan je leven een stuk minder fijn maken.

Het is een schrale troost, maar weet dat bijna alle jongeren wel eens onzeker zijn. De meeste jongeren voelen zich wel eens onzeker over hun uiterlijk: puistjes, haar, kleding.

Of over hun lichaam dat verandert. Meisjes krijgen borsten, jongens krijgen de baard in de keel. Dat zijn zaken waar je zelf niets aan kunt veranderen. Het heeft dus eigenlijk weinig zin om je daar druk over te maken.

Tevreden zijn met jezelf

Het is niet altijd belangrijk wat een ander van jou vindt. Het gaat erom wat jij van jezelf vindt. Probeer de goede, leuke en mooie dingen van jezelf te zien. Want als jij positiever over jezelf denkt, dan zit je lekkerder in je vel. Je voelt je vrolijker. En dat straal je ook uit naar de mensen om je heen.

Wat kan ik doen om meer zelfvertrouwen te krijgen?

  • Je bent zoals je bent: accepteer dat en wees trots op jezelf.
  • Bedenk dat iedereen zich wel eens onzeker voelt.
  • Maak je niet druk om wat anderen over je zeggen of denken.
  • Zeg wat vaker iets aardigs tegen een ander.
  • Vergelijk jezelf niet (te veel) met anderen. Je bent zoals je bent.
  • Bedenk wat je wél mooi en leuk vindt aan jezelf.
  • Schrijf aan het eind van de dag drie dingen op die goed gingen, waar je blij mee bent.
  • Laat je niet beïnvloeden door schoonheidsidealen die je ziet op tv, in tijdschriften of op internet.

Praten over je onzekerheid

Soms heb je negatieve gedachten over jezelf, terwijl een ander heel anders over je denkt. Het is vaak allemaal niet zo erg als jij denkt. Het kan helpen om over je onzekerheid te praten met iemand die je vertrouwt, bijvoorbeeld je moeder, je opa, of je mentor. Vraag ook eens hoe een goede vriend of vriendin erover denkt.

Voel je je erg verlegen? Dan kun je ook praten met de huisarts of met de vertrouwenspersoon van school. Zij kunnen je helpen.

Tip:

Misschien is een cursus om te leren voor jezelf op te komen, zelfverdedigingsles of een training sociale vaardigheden iets voor jou?

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 038 - 799 9008 of neem online contact op