Vasten

Sommige mensen kiezen er bewust voor om een bepaalde periode niet te eten. We noemen dat vasten.

Waarom vasten mensen?

Veel mensen vasten jaarlijks een bepaalde periode vanwege hun geloof. Denk bijvoorbeeld aan de ramadan voor moslims. Ook katholieken, christenen, hindoestanen en boeddhisten kennen een vastentijd.

Maar voor een operatie wordt ook soms gevraagd of je de uren daarvoor niets wilt eten, omdat een volle maag problemen kan opleveren tijdens de operatie. Andere mensen vasten uit protest: ze gaan dan in hongerstaking.

Waarom vasten voor je geloof?

De vastentijd kan bijvoorbeeld een tijd zijn van bezinning. Je staat dan even stil bij alles waar je dankbaar voor bent. Of je vast omdat je meeleeft met mensen die niet elke dag te eten en drinken hebben. Vasten voor je geloof kun je ook doen om je lichaam en geest te zuiveren.

Is vasten slecht voor je?

Als je een paar dagen niet eet, krijgt je lichaam geen voedingstoffen binnen. Je lichaam gaat dan niet alleen vet, maar ook spieren afbreken om aan energie te komen. En dat is eigenlijk niet goed.

Tip tijdens de Ramadan: eet na zonsondergang niet te veel

Doe je mee met de Ramadan, dan wil je na zonsondergang waarschijnlijk heel graag eten en drinken. Probeer in alle haast niet meer te eten dan je nodig hebt. Als je te veel eet, kun je last krijgen van je maag en darmen, omdat je lichaam moeite heeft met het verwerken van al dat eten.

Vasten is geen afvallen

De meeste mensen vasten met een doel dat niet met hun gewicht te maken heeft. Afvallen doe je juist wel vanwege je gewicht. Maar vasten om af te vallen is geen goed idee.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 038 - 799 9008 of neem online contact op